La trentena edició de Temporada Alta ha suposat la recuperació de la programació de fora de les nostres fronteres i la represa de totes les línies d’internacionalització que el festival impulsa. Enguany la presència d’artistes de diverses parts del món ha tornat a les xifres habituals. Entre els grans noms de l’escena internacional que han estat presents en aquesta edició hi ha Christoph Marthaler amb Aucune Idée, Alain Platel amb Gardenia, Christiane Jatahy amb Entre chien et loup, Romeo Castellucci amb Bros, o Guy Cassiers amb Antigona a Molenbeek i Tirèsies, entre d’altres. La presència ja usual d’alguns d’aquests dramaturgs constata que, des de fa un temps, diverses companyies de renom inclouen el festival en les seves gires europees.
Durant aquesta darrera edició, Temporada Alta també s’ha consolidat com a punt de trobada dels professionals de les arts escèniques d’arreu del món. L’organització des de fa més de 10 anys de la Setmana de Programadors i l’acollida del Satel·lit IETM aquest any a Girona han sumat 224 professionals de 24 països. També hem participat en dos projectes que tenen per objectiu afavorir la circulació d’artistes a nivell europeu: Pyrenart i People Power Partnership. El festival també recuperarà aquest 2022 la desena edició de Temporada Alta a Llatinoamèrica.
Suport a la creació
Un dels eixos principals del festival és la col·laboració amb companyies, productores i equipaments del país i de fora. Enguany, el festival ha programat 26 espectacles que són produccions pròpies o que ha ajudat a coproduir, 19 dels quals tenen garantida gira o temporada en teatres –6 dels quals a l’estranger– després de passar per Girona. Una de les línies que Temporada Alta ha continuat impulsant ha estat la de convidar grans directors internacionals a treballar amb equips catalans. En aquesta edició, el director ha estat el lituà Oskaras Koršunovas, que ha dirigit L’oncle Vània d’Anton Txèkhov amb un repartiment del país encapçalat per Julio Manrique.
L’aposta pel suport a la dramatúrgia s’ha reforçat aquests últims anys, coincidint amb un moment en què la pandèmia ha afectat sensiblement el sistema de produccions del país i els recursos disponibles per les companyies. Aquest any, el festival ha produït El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, de Josep Maria Miró, amb direcció de Xavier Albertí i interpretat per Pere Arquillué, i I només jo vaig escapar-ne, de Caryl Churchill amb direcció de Magda Puyo, aquesta última amb una pròxima versió en castellà i amb temporada prevista, també, a Madrid després de la gira actual per Catalunya.
Projecte social i educatiu
El projecte central que vehicula el compromís educatiu de Temporada Alta és A Tempo – Arts i Formació. En la seva cinquena edició, el projecte impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, ha reprès el seu format presencial habitual amb una programació més àmplia d’activitats, on hi han participat un total de 53 centres educatius entre públics i concertats, que suposa la xifra de participació més elevada des que va començar el projecte l’any 2017. Un total de 2.693 estudiants han participat del projecte A Tempo – Arts i Formació, amb 111 docents i 53 centres educatius implicats.
El vessant social del festival s’ha vehiculat, sobretot, a través del programa d’entrades socials. Enguany s’han entregat un total de 3.975 entrades a col·lectius socials i educatius, 615 de les quals a 20 col·lectius a través del programa d’entrades, així com 2.383 a preu reduït.