Des del passat mes d’octubre, i coincidint amb Temporada Alta, companyies i artistes professionals visiten les escoles i instituts de Girona i Salt per interpretar obres de teatre o dansa que es programen en el marc del projecte A Tempo – Arts i Formació de la Fundació La Ciutat Invisible, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.
A través d’espectacles de petit format, es pretén englobar una sèrie de continguts pedagògics per transmetre valors i educar l’alumnat a través de les arts escèniques. En aquesta edició, al cicle de primària, els més menuts reben la visita de la Rosa Gamiz, que interpreta l’obra Cyrano i transmet el gust per les paraules d’amor i amistat. Els més grans creen codis i figures a través del moviment corporal amb l’espectacle i taller de dansa DITDIT de Jaime Conde-Salazar i Aimar Pérez Galí.
A secundària, el projecte aposta per aprofundir en temàtiques que permetin conscienciar, transmetre valors i generar debat i reflexió entre els alumnes. Com a novetat d’aquest cus, a primer cicle, la Cristina Hernández recrea Selecció Natural, un monòleg teatral escrit i dirigit per Laia Alsina, on interpreta una alumna nouvinguda a l’institut que ha patit assetjament.
A segon cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, l’actriu Marta Hernández apropa a les aules el tema de la transsexualitat a través del monòleg Albert-Berta, que deriva en un debat amb els estudiants on es qüestiona què vol dir ser normal i la necessitat d’etiquetar i organitzar les persones en «tribus urbanes». En un altre espectacle dirigit als alumnes dels mateixos cursos, es dona a conèixer el funcionament de la indústria d’armament, es qüestiona el comerç legal d’armes i es tracta la cultura de la pau a partir del thriller teatral El Pes del Plom dirigit per Isis Martín i Aleix Fauró.
Ja hem recollit les primeres impressions per part del professorat i l’alumnat, que valoren molt positivament tant la qualitat artística com el valor educatiu de cada un dels espectacles. A més, aquest curs l’equip d’A Tempo – Arts i Formació ha elaborat conjuntament amb les companyies i artistes un dossier pedagògic sobre cadascun dels espectacles, en què el professorat hi pot trobar, a més d’informació sobre l’obra, un seguit de propostes didàctiques i altres recursos per ajudar a facilitar i familiaritzar l’alumnat amb la temàtica i, alhora, aprofundir en la reflexió i valors que han motivat els espectacles d’una manera entretinguda i original.