Monòlegs humorístics, dramàtics, espectacles unipersonals, relats trepidants, íntims i viatges emocionals. Temporada Alta 2023 ofereix un gran ventall d’obres pels amants del format on un sol intèrpret defensa la història. En aquest article, et recomanem els 8 monòlegs que no et pots perdre a TA23.
1. Tot el que passarà a partir d’ara
Glòria Balañà i Altimira i Joan Yago ens acosten a la vivència de la malaltia i la mort des dels ulls d’un adolescent de setze anys. Un viatge nocturn a través de la ciutat, protagonitzat per Nil Cardoner; una cursa desesperada per arribar a temps d’acomiadar-se del pare. Un tros de vida tempestuós, amb un temps líquid, però profundament humà i ple de llum.
2. Non Solum
Torna el gran èxit de Sergi López, un dels muntatges més aclamats del teatre català. Un home es multiplica per respondre a la pregunta: què està passant aquí? Un se’n riu del no-res, l’altre canta una cançó i un altre ens explica la seva primera trobada amb un extraterrestre. La resta s’enfada en descobrir que tots són un mateix. Un autèntic tour de force concebut des de la improvisació on López demostra, un cop més, que és un dels millors actors de la seva generació. Una comèdia delirant i existencial que fa més de quinze anys que gira i triomfa arreu del món, també a Temporada Alta, on es va estrenar el 2005.
3. Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)
Un actor s’enfronta al repte d’interpretar Ricard III, el monarca despietat de la tragèdia de Shakespeare. Durant la construcció del personatge, les afinitats entre l’actor i el monarca anglès comencen a aflorar. A mesura que s’entrellacen les seves històries de vida, la relació entre l’actor, el personatge i l’espectador esdevé cada vegada més estreta. Un monòleg servit per Joan Carreras i escrit per Gabriel Calderón, un dels autors i directors uruguaians amb més renom internacional, que des de la seva estrena ha assolit la categoria de fenomen teatral i s’ha convertit en una fita en la carrera de l’actor català.
Sense haver escrit cap text dramàtic, Édouard Louis és l’autor de moda del teatre europeu, que s’ha rendit a la seva vulnerabilitat i a la crua anàlisi de la classe treballadora. Aquest muntatge dirigit per Ostermeier —que ja havia presentat un text seu al TA— és excepcional, ja que és el mateix autor qui pren la paraula sobre l’escenari.
Cos(i)ficades és un espai per a reflexionar sobre els cossos que habitem. Cossos que ens venen donats, que no hem triat i amb els que estem compromeses a viure tota una vida. Un espectacle que a partir del fang, el circ, la dansa, el teatre, la música en viu i l’humor, ens transporta a un univers on podem parlar sobre el cos sense tabús.
6. El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc
El cos d’un jove apareix mort en mig d’un camp farratge. Així s’inicia aquest text tercer premi Born per a Josep Maria Miró per a un únic intèrpret i diverses veus. Com si es tractés d’un ritual d’exorcisme, ens endinsarem en aquest fet i el bellíssim paisatge rural d’un petit poble on, aparentment, no passa mai res.
La memòria del gel és un espectacle que indaga en els murs emocionals que intentem enderrocar mentre el món es descongela. A partir d’una experiència personal de l’artista, tracta sobre trencar el gel intern i tornar a allò més bàsic: que el cor torni a bategar al ritme de la terra.
8. Dijous de comèdia a TA
El programa de 2023 és un bon exemple de què Temporada Alta és un festival que té de tot i pensat per a tothom. És per això que també hem pres la decisió d’incloure en la programació un cicle de comèdia, abraçant l’stand-up com una disciplina escènica més. Entre els diferents xous, passaran pel festival humoristes com Judit Martín amb Not Talent, María Rovira i Ana Polo amb Oye Polo, Marc Sarrats amb Alta Flipamenta, entre altres.