Temporada Alta Iberoamèrica
Des de fa més d’una dècada, estem portant Temporada Alta a diverses ciutats iberoamericanes. Gràcies a aquesta iniciativa ens hem convertit en un punt de connexió entre Europa i Iberoamèrica. Viatgem a Buenos Aires, Montevideo i Lima per tal d’obrir nous canals exhibició a companyies catalanes i donar a conèixer les arts escèniques del país. Degut a l’interès per la internacionalització de l’escena catalana, hem exportat el Festival als escenaris d’Argentina, Perú i Uruguai. Hi hem realitzat un centenar llarg de funcions i hi han pogut presentar les seves creacions artistes com Sergi López, Iván Morales, Xavier Bobés, Lali Ayguadé, Pere Faura, Baró d’Evel Cirk i un llarg etcètera.
2024
La XII edició de Temporada Alta Iberoamèrica presenta 30 espectacles de fins a 10 països diferents
Temporada Alta Iberoamèrica segueix apostant per presentar l’escena catalana a l’altra banda de l’Atlàntic, presentant una programació de més de 30 espectacles de fins a 10 països, entre el 30 de gener i el 2 de març a Lima (Perú), Buenos Aires (Argentina) i Montevideo (Uruguai). El festival, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, ha mantingut el paper d’exportador presentant enguany tres propostes, que es van poder veure als tres països participants: En mitad de tanto fuego, d’Alberto Conejero i dirigida per Xavier Albertí amb Rubén de Eguía de protagonista, A fuego, de Pablo Macho Otero, i Las penas del joven Werther, de Miquel Mas Fiol amb Mel Salvatierra. També es va realitzar el Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic a Buenos Aires, on es van enfrontar autors dels dos continents. Els representants catalans van ser: Sergio Baos i Lali Álvarez Garriga.
Consulta la programació de l’edició de 2024 en aquest enllaç.
2023
L’XI edició de Temporada Alta Iberoamèrica presenta més de 20 espectacles de fins a 9 països diferents de l’1 de febrer al 5 de març
Temporada Alta Iberoamèrica tanca triplicant el nombre d’espectadors de l’any passat, superant els 8.600. Coorganitzat per l’Institut Ramon Llull, manté el paper d’exportador enviant enguany a representar-se als tres països participants: Ma solitud de Guillem Albà, Loco amoris de Pablo Macho i Pau Roca i 360 grams d’Ada Vilaró. Dins de la programació, també hi haurà una quarta proposta: Cuerpos celestes, d’El Conde de Torrefiel i cabosanroque. Una experiència sonora que forma part d’una sèrie d’audioguies que es podran escoltar de forma gratuïta a la plataforma CaixaForum+. Per últim, el Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, amb el suport de la Fundació SGAE, tindrà una nova edició, on s’enfrontaran autors argentins amb els catalans Xavi Buxeda i Carla Rovira. Consulta la programació de l’edició de 2023 en aquest enllaç.
2022
Temporada Alta Iberoamèrica recupera la presencialitat presentant 20 espectacles, després de l’edició híbrida de l’any passat
Temporada Alta Iberoamèrica tanca una nova edició en la qual s’ha fet un esforç per recuperar la presencialitat, després de l’edició híbrida anterior a causa de les conseqüències de la pandèmia. El festival ha presentat una programació amb 20 espectacles diferents, de 9 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i al voltant de 50 representacions, que ha pogut veure’s entre el 2 de febrer i el 6 març. En aquesta edició, 3 companyies catalanes han presenten els seus espectacles: Livalone de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel, Pocahontas o la verdadera historia de una traviesa de Bàrbara Mestanza i Se respira en el jardín como en un bosque de Conde de Torrefiel. La sala Timbre 4 de Buenos Aires ha tornat a acollir el Torneig de dramatúrgia Transatlàntic, en aquesta X edició en què la catalana Lara Díez s’ha proclamat guanyadora amb Khwam Sukh Sarmiento, la història d’una parella que espera un fill i comparteix secrets que no s’havien explicat mai fins ara. Consulta la programació de l’edició de 2022 en aquest enllaç.
2021
Temporada Alta Iberoamèrica tanca una edició especial pels efectes de la pandèmia amb més de 8.000 espectadors
Temporada Alta Iberoamèrica tanca una novena edició especial pels efectes de la pandèmia amb la incorporació d’una línia de programació a distància i més de 8.000 espectadors. Al festival, que s’ha celebrat del 3 al 28 de febrer amb seu a les ciutats de Buenos Aires, Lima i Montevideo, s’hi han pogut veure una vintena de propostes de teatre, dansa contemporània, circ, narratives audiovisuals, noves dramatúrgies i conferències procedents d’onze nacionalitats europees i llatinoamericanes. Aquest any, hem tingut produccions catalanes com l’Audioguía para supermercados en tiempos de pandemia de cabosanroque; el Zoom a càrrec d’Anna Alarcón del text Psicosis de las 4.48, de Sarah Kane; o el Zoom d’Ivan Benet d’Informe para una Academia, de Franz Kafka. També s’ha celebrat el IX Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, amb l’argentí Lucas Ranzani com a guanyador. I, a banda de la programació catalana, també s’han acollit propostes de països com Xile, Colòmbia, França, Alemanya i Itàlia, a banda de les tres nacionalitats amfitriones: Argentina, Perú i Uruguai. Consulta la programació de l’edició de 2021 en aquest enllaç.
2020
La VIII edició de Temporada Alta a Iberoamèrica presenta més de 20 propostes a Buenos Aires, Lima i Montevideo de l’1 al 21 de febrer
La vuitena edició de Temporada Alta a Iberoamèrica presenta més de 60 representacions de 21 espectacles diferents. Si l’any passat va ser la primera vegada que s’apostava perquè una producció pròpia del fes el salt a Iberoamèrica – Tierra Baja amb Lluís Homar- aquest any es repeteix la fórmula i serà el torn de Kassandra, coproduïda amb el TNC. A l’edició iberoamericana d’enguany també s’hi podran veure A.K.A (Also Known As) amb Albert Salazar de protagonista, Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mí madre no me pille desprevenida), de la barcelonina Veronica Navas Ramírez i Parias, el darrer muntatge de l’aragonès Javier Aranda. Es celebrarà, també, una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que enfrontarà la finalista i semifinalista del Torneig de Dramatúrgia Catalana, Laura Gost i Concha Milla, amb dos dramaturgs argentins. Consulta la programació de l’edició de 2020 en aquest enllaç.
2019
Temporada Alta Iberoamèrica ha tancat l’edició 2019 amb prop de 7.400 espectadors i un 78% d’ocupació
La setena edició ha acollit un total de 81 funcions, 33 de les quals corresponen a les produccions catalanes i al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, amb més de 2.000 espectadors i la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. TA a Buenos Aires ha aconseguit un 100% d’ocupació amb Terra Baixa, Cases, Calma! i Vida.
La dramaturga catalana Cristina Clemente, que ja va guanyar el Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival a Girona, s’ha imposat a l’argentina Andrea Marranzzi i ha guanyat el Torneig Transatlàntic. El públic ha proclamat guanyador el text de Clemente Las lentes para mirar cargadores, que s’ha imposat al de Marranzzi Nacer y Morir. Aquest any ha estat el primer que els participants argentins han accedit al Torneig Transatlàntic per haver guanyat una torneig previ entre autors argentins celebrat el desembre de 2018. Consulta la programació de l’edició de 2019 en aquest enllaç.
2018
Mantenim les xifres de creixement sostingut (de l’1 al 25 de febrer)
Arribem a la sisena edició amb 64 funcions, 22 de les quals corresponen a les 3 produccions catalanes que hem presentat a Temporada Alta Iberoamèrica: Psicosis de les 4.48 de Sarah Kane, un duríssim text sobre el suïcidi interpretat per Anna Alarcón que va guanyar el premi BBVA de Teatre 2016. Indomador de la companyia de circ contemporani Animal Religion, un diàleg de Quim Girón amb l’animalitat humana. I Pluja, l’espectacle musical i poètic de Guillem Albà i Clara Peya.
A la sisena edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic s’enfronten la guanyadora i el finalista de l’eliminatòria catalana (Laia Alsina i Xisco Rosselló) a dos autors argentins elegits per la càtedra de dramatúrgia de la universitat de la capital argentina. Amb la participació de propostes de Mèxic, Xile, Uruguai, Israel, França, Argentina i Brasil, assolim la xifra de 7.711 espectadors (1.300 més que l’any anterior) i mantenim l’evolució pel que fa a nombre i fidelització dels espectadors.
2017
Ens consolidem com a festival d’estiu a Iberoamèrica (del 5 al 22 de febrer)
17 espectacles (incloent-hi tres produccions catalanes i balears de teatre de text i creació contemporània), 74 funcions, una cinquena edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic i un complert programa de xerrades i activitats paral·leles. Consolidem Temporada Alta Iberoamèrica com a festival d’estiu a Argentina, Uruguai i Perú. Per a aquesta cinquena edició desembarquem a l’altra banda de l’Atlàntic amb tres monòlegs que destaquen per la qualitat literària i els temes que plantegen: La História del Sr. Sommer de Pep Tosar, Acorar de Toni Gomila i La noche justo antes de los bosques d’Òscar Muñoz. La programació catalana i balear es complementa amb propostes de 6 països: Mèxic, Xile, Uruguai, Perú, França i Argentina. Després de tres setmanes d’actuacions ens hauran visitat més de 6.300 espectadors. Durant els darrers 5 anys ja són 28 els espectacles catalans i balears que s’han pogut veure en diversos escenaris iberoamericans, amb prop de 19.000 espectadors.
2016
Ens seguim expandint (del 29 de gener al 18 de febrer)
Per a la quarta edició de Temporada Alta Iberomèrica afegim el teatre de l’Alianza Francesa de Lima com a tercera subseu. Ivan Benet, Baro d’Evel i David Espinosa són els artistes catalans convidats a una edició que, per primera vegada, complementa la programació catalana amb propostes d’altres països: Mèxic, Xile, Uruguai, Perú i Argentina. L’altra novetat és The One Project, el projecte que uneix el cinema i el teatre estrenat a l’Arts Santa Mònica i Temporada Alta. El Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic arriba a la seva quarta edició i Temporada Alta Iberoamèrica ofereix 51 funcions acompanyades de xerrades, tallers i altres activitats paral·leles. Durant aquesta quarta edició seguim batent rècords. Ens visiten prop de 4.500 espectadors, les activitats paral·leles atrauen més de 800 participants i ens consolidem com a punt de trobada entre el teatre català i l’iberoamericà. Ho fan possible l’Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española (AC/E), l’AECID i la Red de Centros Culturales de España (Cooperación Española), i els diferents teatres que ens acullen a Argentina, Perú i Uruguai.
2015
Ampliem les seus iberoamericanes (del 27 de gener a l’11 de febrer)
Degut a l’èxit d’assistència i crítica de les passades edicions, el 2015 multipliquem l’oferta. Programem gairebé el doble de funcions i ampliem la durada del cicle. L’altra novetat destacada és la programació d’espectacles a Montevideo, amb funcions a dues de les principals sales de la ciutat, el Teatro Solis i la Sala Verdi. La programació de Temporada Alta Buenos Aires manté la seu a la Sala Timbre 4. L’objectiu és convertir el Festival de Tardor de Catalunya en una plataforma per a la internacionalització de la dramatúrgia catalana. Una iniciativa que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i el programa Acción Cultural Española. A banda d’una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, que enfronta a dramaturgs catalans, argentins i peruans, durant gairebé tres setmanes es podran veure quatre espectacles: Non Solum de Sergi López, Con la claridad aumenta el frío de Pep Tosar, La cabeza en las nubes de Xavier Bobés i Constructivo d’Ernesto Collado i Piero Steiner
2014
Segona edició de Temporada Alta a Buenos Aires (del 2 al 9 de febrer)
La segona edició de Temporada Alta Buenos Aires, tot un èxit de crítica i públic. Mantenim la seu a la Sala Timbre 4 i programem 14 funcions. Assolim una ocupació pràcticament del 100%. 30/40 Livingstone de Sergi López i Jordi Picó, i Sé de un lugar d’Iván Morales – Prisamata han d’ampliar funcions degut al ràpid exhauriment de les entrades. Per altra banda, el programa doble de dansa de Lali Ayguadé (Portland i Incógnito) també registra molt bones xifres d’ocupació (80%). Es celebra una nova edició del Torneig de Dramatúrgia i el clàssic cafè Vinilo de Buenos Aires és l’escenari d’un concert de la cantant i pianista Maria Coma. L’èxit de la segona edició del Temporada Alta Buenos Aires consolida la voluntat d’acostar la producció teatral catalana al públic argentí i de convertir-nos en una plataforma per a la internacionalització de la dramatúrgia i la producció teatrals catalanes.
2013
Aterrem per primera vegada a Buenos Aires (de l’11 al 17 de febrer)
Estrenem la nostra relació amb Buenos Aires a la Sala Timbre 4, dirigida per Claudio Tolcachir, amb tres produccions catalanes, una versió del Torneig de Dramatúrgia i un taller amb Xavier Bobés. Amb aquesta iniciativa rubriquem el nostre propòsit de fomentar la internacionalització de l’escena catalana.
Temporada Alta Buenos Aires compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i ofereix tres espectacles: Insomni de Xavier Bobés, Non Solum de Sergi López i Jorge Picó, i Striptease de Pere Faura. La setmana catalana es completa amb una versió del Torneig de Dramatúrgia que s’organitza durant el Festival i que, en aquest cas, enfronta els autors guanyadors de les dues edicions del torneig català, David Plana i Jordi Galceran, amb dos dramaturgs argentins, Diego Faturos i Francisco Lumerman.