Aquest dimecres 14 d’octubre s’ha atorgat el XIV Premi Quim Masó a la producció teatral en llengua catalana al projecte El nedador del mar secret, de la companyia La Danesa. La proclamació del guanyador s’ha fet en un acte obert al públic presentat per l’escriptor Josep Maria Fonalleras i que ha comptat amb l’actuació musical de Gloria Ribera.
L’obra premiada, dirigida pel dramaturg i director Jumon Erra, és una adaptació de la novel·la autobiogràfica de William Kotzwinkleen sobre la història d’un home que perd el seu fill acabat de néixer. Interpretat per Lluís Marquès i Júlia Santacana, El nedador del mar secret mostra una visió masculina de la pèrdua d’un fill que aporta i suma a les diferents veus que han parlat sobre la pèrdua en els darrers anys a l’escena catalana. Aquesta és, doncs, una mirada lluminosa sobre la mort, com a fet natural, radical i incomprensible, que a la vegada pot generar bellesa. Alhora, l’estrena de la versió catalana serà la primera adaptació teatral que es fa a nivell internacional de la novel·la de Kotzwinkleen.
Les altres tres obres finalistes del premi han estat: Un turista se suïcida, text de Sílvia Navarro, presentat per Hause&Richman Produccions; Dona, text de Queralt Riera, presentat per Les Antonietes Teatre i La ruta, text de Lluïsa Cunillé, presentat per Associació Cultural La Ruta 40.
La proposta guanyadora ha rebut una dotació de 40.000 € per a la producció de l’espectacle, que s’estrenarà a Temporada Alta 2021 i que farà temporada al TNC. En els darrers anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com a plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors i directors, com és el cas de Pau Carrió, Jordi Oriol, Albert Arribas i Joan Yago/La Calòrica
Testimoni de guerra, premi Quim Masó 2019 a Temporada Alta
El díptic dramàtic de Pau Carrió, que va guanyar l’edició passada del Premi Quim Masó, arriba ara a Temporada Alta, el proper 13 de novembre al Teatre de Salt. La peça està formada per dos monòlegs que interpretaran, respectivament, Pol López i Laura Aubert. A través d’ells, Carrió s’acosta a dos dels noms més emblemàtics del periodisme bèl·lic: el fotògraf sud-africà Kevin Carter, que es va suïcidar quatre mesos després d’haver rebut el Premi Pulitzer per la fotografia d’una nena sudanesa amb un voltor al darrere, i la corresponsal de guerra Marie Colvin, assassinada pel règim sirià l’any 2012, després d’haver cobert nombrosos conflictes armats. El muntatge es veurà també al Teatre Nacional de Catalunya del 21 al 31 de gener del 2021.