El Centre Cultural Blanquerna, seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, organitza juntament amb la Fundació First Team un cicle de lectures teatrals titulat “20 40”, a partir d’una selecció d’obres de les diferents edicions del Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya.
Cada 15 quinze dies, el públic pot gaudir d’una selecció de peces curtes teatrals contemporànies de reconeguts dramaturgs catalans que han participat en alguna de les 4 edicions del Torneig gironí (Jordi Casanovas, Jordi Galcerán, Paco Mir, Carol López, Pere Riera…), i que per aquesta ocasió han traduït les seves obres al castellà. Són un total de 20 peces, interpretades per actors de prestigi (Cristina Castaño, Lola Baldrich, José Luis Gil, Juanjo Puigcorbé…) i dirigides pels impulsors del cicle Francesc Albiol i Assumpta Serna.
Un model per donar a conèixer els dramaturgs del país
Al llarg de 4 anys el Torneig de Dramatúrgia Catalana s’ha convertit en una eina per donar a conèixer els dramaturgs catalans fins i tot més enllà de les nostres fronteres. En aquest sentit Argentina acull una experiència similar en el marc del Festival “Temporada Alta Buenos Aires” que enfronta autors catalans amb llatinoamericans. El director Toni Gomila, també va apostar per la proposta i la va replicar a Palma de Mallorca, amb autors balears. L’estiu passat Sabadell va organitzar els “Capvespres de dramatúrgia”, amb lectures de textos presentats al Torneig. Però la projecció de la dramatúrgia catalana va més enllà encara. Alguns dels textos creats inicialment pel Torneig, i posteriorment arranjats i ampliats pels seus autors, han tingut una llarga vida a les sales teatrals. El cas de més èxit ha estat El Crèdit de Jordi Galcerán amb més de 140.000 espectadors i més de 2 anys i mig en cartell. El text s’ha traduït a més de vuit idiomes i s’ha estrenat a països com Mèxic, Argentina, Panamà, Àustria, Finlàndia, Itàlia, Hongria, Alemanya, EUA (Miami), Espanya
Altres espectacles estrenats amb un gran èxit de crítica i públic també, amb embrió al Torneig de Temporada Alta, són Smiley de Guillem Clúa, estrenada a Barcelona, Madrid i Londres. Losers de Marta Buchaca, Red Pontiac de Pere Riera protagonitzada als escenaris catalans per Míriam Iscla i Cristina Cervià i La nostra champions particular, de Cristina Clemente.