Una de cada quatre persones conviuen o conviuran amb un problema de salut mental al llarg de la seva vida. La cultura, perquè trenca la rutina i promou gaudi i benestar, estimula les relacions socials i ofereix vitalitat, pot ajudar a les persones amb problemes de salut mental. Per això, i per ajudar a visibilitzar aquests estigmes, des d’Apropa Cultura, enguany han dedicat la Temporada a la Salut Mental sota el lema #lliuresdestigma. Un projecte en el qual hi col·labora el festival Temporada Alta.
Durant els darrers mesos, Apropa Cultura ha organitzat diverses activitats com una Jornada d’Accessibilitat i Diversitat dedicada a la Cultura i Salut Mental on van comptar amb la participació de diversos professionals de l’acció social i de la salut que treballen des de la cultura, l’art i la comunitat, professionals de museus creadors i creadores de projectes i programes culturals de la mà d’entitats socials de Salut Mental. A més, també hi van participar persones que conviuen amb patiment mental per compartir les seves vivències, necessitats i desitjos en relació a la cultura. El resultat va ser una jornada plena d’experiències personals i professionals per treballar contra l’estigma i generar noves oportunitats.
També han organitzat col·loquis, un taller d’introducció a la llengua de signes, un de sensibilització sobre salut mental i, fins i tot, tallers de musicoteràpia i xerrades virtuals entre equipaments culturals i entitats socials, entre d’altres.
A més, recentment han engegat una nova campanya a les xarxes socials sota el mateix lema #lliuresdestigma oferint petites píndoles de coneixement interessants que vinculen el paper de la cultura i l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental, preguntant-se, per exemple, què pot fer la cultura per reduir l’estigma o com aconseguir que els escenaris mostrin la diversitat.