Tres maneres diferents de veure i fer el teatre d’objectes: Xavi Bobés (Playground), Jomi Oligor (Hermanos Oligor) i Shaday Larios (Microscopía). El primer aporta el component abstracte, el segon és la intuïció i la tercera hi posa l’academicisme, la sistematització dels resultats provinents de la investigació. Són els tres detectius d’objectes que, durant tres mesos, han establert la seva oficina al Barri Vell de Girona i han anat a la recerca d’objectes, d’històries, han buscat pistes, han conversat, han interrogat, s’han submergit en la memòria vital i objectual per destil·lar un seguit d’històries que parlen de nosaltres a través dels objectes que hem utilitzat i hem desnonat, llençat o oblidat.
En les tres càpsules de vídeo que us oferim, els tres detectius ens expliquen quin és el procés de creació de l’espectacle, quins són els seus referents i com ho fan per extreure tot aquest “material vital” d’objectes inanimats i el posen en escena. Una escena ínfima, íntima, per tal que el públic s’amari d’emoció. Es tracta d’un espectacle que només es podrà veure a Girona. Que només és possible a Girona. Que en un altre lloc seria un espectacle diferent, perquè la matèria primera és la que genera la pròpia zona on s’estan els detectius i hi realitzen la recerca. Una experiència única en mans d’una companyia que sap tractar el material sensible com ningú. Ja ho han demostrat a bastament en espectacles anteriors com Cosas que se olvidan fácilmente (Playground), Las tribulaciones de Virginia (Hnos. Oligor) o La máquina de la soledad (Oligor-Microscopía). Una vintena llarga d’espectadors i històries explicades gairebé a cau d’oïda. Serà memorable. Elemental.
Detectiu 1: Shaday Larios
Graduada en Literatura a Mèxic i doctorada a Barcelona en Arts Performàtiques, la Shaday va crear al 2004 Microscopía Teatro, un laboratori de recerca en teatre d’objectes, feina avalada amb més d’una desena d’espectacles presentats a un gran nombre teatres i festivals. En les seves últimes peces, Larios ha centrat les seves investigacions en la memòria d’objectes i materials residuals. Alguns dels títols que ha presentat són La mecánica del corazón (2009), Magritte waternotebook (2009), Archivero de Escombros (2011) La Virgen del Armario (2009), Sololoy (2011) o Mujer Mago y su Circo Freak (2012).
Des de 2012, Microscopía Teatro comparteix les seves deduccions amb la companyia espanyola Oligor, amb qui va crear La Máquina de la Soledad, un espectacle que parteix d’unes cartes trobades en mercats ambulants i escodrinya en les històries reals dels carters.
Detectiu 2: Jomi Oligor
Llicenciat i doctorat en belles arts a la facultat de Cuenca, ha participat com a artista plàstic en diverses exposicions col·lectives i individuals. Al 2003, forma la companyia Hnos. Oligor i crea l’espectacle Les tribulacions de Virgínia. Les seves investigacions el porten a crear diversos espectacles-recorregut documental a Tudela, la seva ciutat natal, com Queiles, riu subterrani (2009) i Barri Lourdes vs Azucarera (2011). Entre el 2009 i el 2012, col·labora amb les companyies “Los Corderos” i “Antigua i Barbuda” per fundar el centre de creació Artesanato escènic a Barcelona.
Entre el 2011 i el 2012 també actua com a companyia resident en l’espai de teatre d’animació del Grup Sobrevento a Sao Paulo (Brasil). I com que tot detectiu necessita un bon company, al 2012 uneix els seus esforços amb Shaday Larios per formar Oligor i Microscòpia, amb la que van crear La màquina de la soledad.
Detectiu 3: Xavier Bobés
Autodidacta i apassionat de la poètica dels objectes, investiga des de fa més de deu anys amb tota mena d’objectes quotidians. Col·labora amb altres creadors executant idees i imatges evocades pels directors dels projectes, executant com a intèrpret accions en escena, ja sigui en solitari o amb altres intèrprets. L’any 2003 crea la companyia de teatre d’objectes “Playground”.
En la seva carrera com a investigador, ha escrit, dirigit i interpretat set espectacles teatrals des de 2004 fins avui: Cosas que se olvidan fácilmente, Monstres, Insomni, A taula , The king of Loneliness, Duet i Head in the clouds. La companyia ha presentat les seves produccions a multitud de països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. A més, Bobés porta des de 2013 com a resident al centre de creació “L’animal a l’esquena” a Celrà.
Entrevista: Dani Chicano
Càmera i so: Jep Porras
Muntatge: Miki Colomer
Fotografia: Agustí Ensesa