Jordi Colomer és l’autor del cartell de l’edició d’enguany

L’artista plàstic i visual Jordi Colomer (Barcelona 1962) és l’autor del cartell de Temporada Alta 2019. La peça és una fotografia en blanc i negre on hi apareixen dos actors (Laura Weissmahr i Guillem Barbosa) com si fossin dos gegants damunt reproduccions d’edificis, característics en l’obra de Colomer. L’artista, molt vinculat a l’àmbit de la performance, les arts en viu i l’escenografia, ha treballat en els últims anys l’àmbit de l’espai públic on creu que s’hi reprodueixen tots els elements teatrals: “l’escenografia és la ciutat, els actors són els habitants i si hi ha una ficció moltes vegades és improvisada. El sistema del teatre el traduïm quotidianament a tota la nostra organització de l’espai”, subratlla.

L’actualitat de la política catalana es cola al cartell de Jordi Colomer en les banderes que hi ha pintades damunt els balcons d’un dels edificis. Hi ha dues banderes independentistes, dues espanyoles, una senyera, una bandera groga,  per reclamar la llibertat dels presos polítics, i, donant visibilitat a una de les comunitats que viuen a Catalunya, una bandera marroquina. “Ja fa molts anys que vivim aquest ús dels edificis per expressar opinions públiques dels habitants. En el nostre país és molt exagerat i molt singular”, explica Colomer

La seva obra s’ha exposat arreu del món en museus, centres d’Art y biennals como el Museo Reina Sofia i Matadero (Madrid), el Jeu de Paume i el Centre Georges Pompidou (Paris),  Belvedere 21 (Viena), Bronx Museum of the Arts (Nova York), Arte Alameda (Ciutat de Mèxic) i Manifesta 10 (St. Petersburg, Russia), entre altres. També va representar el pavelló espanyol a la 57 Biennale de Venecia (2017) comissariat per Manuel Segade, amb el projecte ¡Únete! Join Us!.

Fruit de la col·laboració del mateix autor i la productora Nanouk Films s’han creat diferents peces de vídeo que complementen l’obra fotogràfica de Colomer. Es tracta de petits vídeos, a mode de “cartell animat” protagonitzades pels mateixos actors que apareixen al cartell. Aquestes càpsules suposen també l’oportunitat de veure el procés de creació que s’ha desenvolupat en el cartell d’enguany. Les podeu veure seguint els Instagram Stories del Festival.

Llegix el text del periodista Antoni Ribas, sobre el cartell del Festival, aquí.