< Juny >

‘Laika’, de la companyia Xirriquiteula, guardonada amb el Premi BBVA de Teatre

Laika, la gossa astronauta que els soviètics van llançar a l’espai el 1957, és la protagonista de l’obra homònima de Xirriquiteula Teatre, que ha guanyat el 19è Premi BBVA de Teatre. El guardó, valorat en 20.000 euros, consisteix en una gira per Catalunya i la programació de l’obra premiada a Temporada Alta 2019.

Creació col·lectiva d’Enric Ases, Daniel Carreras, Marc Costa, Iolanda Llansó o Christian Olivé, el muntatge se centra en la vida de l’animal, que du una existència tranquil·la (es dedica, bàsicament, a passejar pels parcs i les places de Moscou) fins que es veu atrapada en un destí inesperat i abusiu.

L’obra ha estat seleccionada d’entre un total de 66 propostes; les altres tres finalistes han estat A.K.A, de Flyhard Produccions S.L., Apocalypse uploaded: la transhumanització de les abelles, de LAminimAL Teatre; i Othello, de Les Antonietes Teatre.

El jurat ha estat format per Laura Iglesias (Temporada Alta), Marta Crespi (programadora de l’Atlàntida de Vic), Pep Planas (actor i representant de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), Sergi Pompermayer (dramaturg i director d’escena) i Joan Roura (actor i director del Premi BBVA de Teatre). Els cinc professionals han valorat la màgia, l’artesania i la poesia de l’espectacle, així com l’entrega i la gràcia del repartiment.