La internacionalització de l’escena catalana

Els espectacles que portem a l’altre costat de l’Atlàntic gràcies a la col·laboració de l’Insitut Ramon Llull

Els artistes catalans ja han desembarcat a Temporada Alta Iberoamèrica. Enguany cal destacar l’estrena del nou muntatge de Guillem Albà: Calma! ja que per primera vegada acullim una estrena absoluta catalana al festival d’Amèrica Llatina. Aquest muntatge es podrà veure a les 3 ciutats, amb un total de 6 representacions, igual que Tierra Baja, amb també 6 funcions, dos de les quals ja s’han fet a Montevideo on han aconseguit fer aixecar el públic del Teatro Verdi. Aquestes són les principals apostes de la programació de producció catalana al festival, acompanyades de dues autores actuals que presentaran text al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebra en aquest marc a Buenos Aires: Cristina Clemente amb Las lentes de mirar cargadores i Marta Aran amb Puzzles.

Però n’hi ha més. L’escenògrafa mallorquina Xesca Salvà  és també a Buenos Aires i Montevideo amb el seu espectacle Cases, una experiència que juga amb realitat i ficció per despertar la curiositat de l’espectador. Completa la programació el premiat Vida, una proposta apta per a tots els públics del titellaire aragonès Javier Aranda que es podrà veure a Buenos Aires i Lima.

La programació catalana de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col.laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món. La programació a Buenos Aires  també  compta amb la col·laboració d’Iberescena, un programa del govern central que promou la cooperació en l’àmbit de les arts escèniques i del programa PICE d’Acción Cultural Española (ACE)

El projecte té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi  entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira, i que ara permet estrenar a Iberoamèrica el gran muntatge de Lluís Homar. Gràcies a la trajectòria d’aquesta iniciativa única al nostre país, per exemple, el passat Temporada Alta de Girona va poder aixecar una nova producció del text de referència de l’argentí Claudio Tolcachir, L’Omissió de la família Coleman.