< Agost >

‘Història d’un senglar’, primera coproducció internacional anunciada de Temporada Alta 2020

Història d’un senglar. (O alguna cosa de Ricard) és la primera coproducció de Temporada Alta que anunciem aquest any. És un monòleg que Gabriel Calderón va escriure i estrenar l’any 2013 a l’Uruguai, sota el títol Algo de Ricardo i que ara dirigirà per primera vegada, en català, i posant-se a les mans d’un equip del país (tal com ja hem fet amb altres coproduccions internacionals del festival com La néta del senyor Linh – amb Lluís Homar i direcció de Guy Cassiers- o L’omissió de la família Coleman – dirigida per Claudio Tolcachir i amb un repartiment català).

Aquest dimecres 15 de juliol, la sala Beckett acollirà la lectura dramatitzada del muntatge, protagonitzat per Joan Carreras. La proposta és una coproducció de Temporada Alta i el Grec 2020. Festival de Barcelona i s’estrenarà aquesta tardor en el marc del Festival. Ara, però, pots veure’n un tastet a Barcelona, en el marc del XV Obrador de Dramatúrgia que organitza la sala Beckett, es retransmetrà per streaming via Youtube i, a les 17h, Gabriel Calderón conversarà amb la peridoista Aída Pallarès en un diàleg virtual.

Joan Carreras encarnarà a un actor que s’enfrona al repte d’interpretar Ricard III, el monarca despietat de la tragèdia de William Shakespeare. És l’oportunitat que ha esperat tota la vida, però considera que la resta del repartiment no està a l’altura i no li agrada res del que li proposa el director. Durant la construcció del personatge, l’ego de l’actor agafa importància i comencen a aflorar les afinitats amb el monarca anglès. Tots dos són ambiciosos, intel·ligents i estan disposats a fer servir totes les armes per desfer-se dels enemics. A mesura que s’entrellacen les seves històries de vida, la relació entre l’actor, el personatge i l’espectador esdevé cada vegada més fràgil. Història d’un senglar gira al voltant dels mecanismes de poder contemporanis, el desig i el ressentiment, i proposa una reflexió sobre els límits de l’ambició humana.

Gabriel Calderón és un dels actors, dramaturgs i directors ahbituals dels darrers anys de Temporada Alta i Bitò: fent tàndem amb Sergio Blanco a La ira de Narciso (Temporada Alta 2016) i amb la coproducció de Bitò i el TNC Que rebentin els actors. Actualment és coordinador general de la Tecnicatura Universitària en Dramatúrgia de la Universidad de la República de Uruguay i de l’Escuela Multidisciplinaria de Arte Dramático.