Maria Muñoz, de la cia Mal Pelo

María Muñoz (Mal Pelo)

María Muñoz (València, 1963) De pares nascuts a Chera (Guadalajara) i Panticosa (Pirineu aragonès), María Muñoz creix a València, on estudia música i practica l’atletisme de competició. Allà s’inicia també en la dansa i posteriorment viatja a Amsterdam i a Barcelona per ampliar la seva formació. Des del 1989, juntament amb Pep Ramis, amb la companyia de creació escènica Mal Pelo ha desenvolupat el seu propi llenguatge artístic a través del moviment i la creació de dramatúrgies que inclouen el text, bandes sonores originals, música en directe, la construcció d’espais escenogràfics, la llum i el vídeo entre altres eines escèniques.

Trajectòria artística i professional de María Muñoz

María Muñoz té la primera experiència professional el 1982 amb l’espectacle Era, de la companyia japonesa Shusaku & Dormu Dance Theater, resident a Holanda. El 1985, la formació del grup La Dux, al costat de Mariantònia Oliver, marca l’inici de la seva trajectòria pròpia en la creació escènica. L’any 1988, María Muñoz col·labora amb Pep Ramis en la creació del solo Cuarto trastero i el 1989 formen el grup Mal Pelo, on tots dos comparteixen des de llavors la creació i la direcció. Dins el grup desenvolupa una faceta d’investigadora i pedagoga del moviment. També edita i estimula la creació de textos per a l’escena. Actualment és coreògrafa, ballarina i codirectora del centre de creació L’animal a l’esquena a Celrà, Girona.

María Muñoz i Pep Ramis han trobat en l’escena i la creació d’espectacles, un lloc per dipositar la necessitat d’experimentar, preguntar i compartir els temes que són vitals en la seva trajectòria. Com a Mal Pelo, han passat per Temporada Alta amb espectacles com Double Infinite. The Bluebird Call (2023), Highlands (2021), Inventions (2020) o On Goldberg Variations / Variations (2019).

Mal Pelo: Companyia referent en dansa contemporània

La creació compartida és un dels elements diferenciadors i característics del grup. Al llarg de la seva trajectòria, Mal Pelo ha pogut col·laborar amb diferents artistes i projectes com John Berger, Erri de Luca, Lisa Nelson, Àngels Margarit, Steve Noble, Nuria Font, Steve Paxton, Eduard Fernández, Andrés Corchero, Toni Serra, Lilo Baur, Cesc Gelabert, Faustin Linyekula, Raffaella Giordano, Baro D’Evel, Leonor Leal, Marta Izquierdo entre molts altres.

La trajectòria de la companyia ha rebut diversos reconeixements, entre els quals el Premi Nacional de Cultura de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona i el Premio Nacional de Cultura per la seva trajectòria tant en l’àmbit de la creació coreogràfica com en l’obertura de nous camins en la dansa contemporània. L’any 2022 Mal Pelo ha rebut la Medalla de Oro de la Academia de las Artes Escénicas i el Premi Ciutat de Palma 2022 Margaluz d’Arts Escèniques.

Aquest any a Temporada Alta

Double Infinite. The Bluebird Call

Mal Pelo

Amb trenta-cinc anys de trajectòria —reconeguda a Avinyó aquest any amb la presentació d’Inventions—, Pep Ramis i María Muñoz (Mal Pelo) proposen ara un duet íntim, un ...

10 nov.
El Canal - Centre d'Arts Escèniques

Anteriorment al festival