Declan Donnellan

Declan Donnellan

Declan Donnellan (4 d’agost de 1953) és un director i autor de cinema i teatre anglès. Va ser cofundador de la companyia teatral Jowl amb Nick Ormerod el 1981. A més de les seves produccions Cheek by Jowl, Donnellan ha fet teatre, òpera i ballet amb una varietat de companyies a tot el món. El 1992, va rebre un títol honorari de la Universitat de Warwick i el 2004 va ser nomenat Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel seu treball a França. El 2010, va ser nomenat membre honorari del Goldsmiths’ College, de la Universitat de Londres. Donnellan també va ser nomenat Oficial de l’Orde de l’Imperi Britànic (OBE) per la seva aportació al món del teatre.

A Temporada Alta, Declan Donnellan ha portat espectacles com La vida es sueño (2022), The Winter’s Tale (2020), Dvendatsataia Noch (Nit de reis) (2017), Mesura per mesura (2015), Les tres germanes (2012) o Macbeth (2009).

Biografia de Declan Donnellan

Donnellan va néixer a Manchester i va créixer a Ealing, Londres. Va estudiar a St Benedict’s School, Ealing i Queens’ College, Cambridge, on va llicenciar-se en anglès i dret. Va fundar Cheek per Jowl amb Nick Ormerod el 1981. Des del 2006 la companyia ha format part del Programa de Teatre Internacional de Barbican (BITE) participant en coproduccions com The Changeling (2006), Cymbeline (2007) i Troilus and Cressida (2008). També ha dirigit obres de teatre a la Royal Shakespeare Company, l’English National Opera, l’Old Vic i el Bolshoi Ballet, entre d’altres.

Un dels directors teatrals més coneguts arreu del món

Per a la Royal Shakespeare Company ha dirigit The School for Scandal, King Lear (2002) i una adaptació de Great Expectations (2005) amb Nick Ormerod. També ha dirigit Le Cid per al Festival d’Avinyó, Falstaff per al Festival de Salzburg i el ballet de Romeu i Julieta per al Teatre Bolxoi de Moscou. Altres obres a Rússia inclouen The Winter’s Tale pel Maly Drama Theatre de Sant Petersburg.

Declan Donnellan també va dirigir el curt de 1992 The Big Fish, protagonitzat per Fiona Shaw. Va dirigir la pel·lícula de 2012 Bel Ami, una adaptació de la novel·la de Maupassant; la pel·lícula va ser protagonitzada per Robert Patinson, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci i Colm Meaney.

El 2016, Donnellan va guanyar el Lleó d’Or de Venècia per la seva trajectòria teatral a la Biennal de Venècia.

L'artista no té esdeveniments programats properament.

Anteriorment al festival