Projecte #2 / Restos de cosas (2018)

Sobre el curt

Sinopsi
Les mans cansades d’un home sense rostre, el vent que talla la pell, el sol que s’amaga I una casa que l’espera.
A l’estança principal, una taula serveix d’escenari. Diferents caixes plenes de coses reposen sobre les seves mans, delicades, comencen el ritual. Una cerimònia íntima i  nocturna, un joc a partir dels records i l’atzar, una història que va ser o podria haver estat. Restos de cosas es un poema sobre el paso del tiempo i las posibilidades que Guardan los objetos de toda una vida.
Fitxa artística
Actors: Xavier Bobés i Antonio González
Voz: José Sacristán
Direcció: Salvador Sunyer i Xavier Bobés
Guió: Salvador Sunyer, Marta Lallana i Xavier Bobés
Productor executiu: Andrés Mellinas i Salvador Sunyer
DOP: Agnes Piqué
So: Laia Casanovas
Direcció artístic: Anna Auquer
EditorMarc Roca
Compositor: Lucas Peire

El creador ha dit…
L’art de la manipulació d’objectes segueix sent avui un desconegut per al gran públic. L’univers que envolta la poètica de l’objecte, la seva teatralitat, la seva evocació històrica i sociològica, s’ha explorat principalment a territoris minoritaris vinculats amb les arts visuals i performatives. El gran repte a què s’enfronta aquest curtmetratge és el de reivindicar la poètica de l’objecte per ser, sense necessitat de grans recursos formals i amb la intenció clara de suprimir els artificis prioritzant la seva capacitat d’evocació d’experiències íntimes a l’individu. Aquest curtmetratge neix amb l’ambició de reivindicar la possibilitat real de construir històries on la ficció i el documental es fonen en un únic marc, evocant tot el poder de l’imaginari individual i col·lectiu a partir de l’ús de material objectual històric. Com? Mitjançant una coreografia d’objectes basada en el gest just i essencial, i emmarcada en el seu ús quotidià. Per acabar, recorro al poeta John Donne que va escriure que “cap home és una illa “. L’espectador toca la memòria dels altres i, inmediátament, encén part de la pròpia.

Xavier Bobés

 

Sobre el projecte

Aquest projecte neix de la voluntat de recuperar una cosa que s’ha anat perdent: la fusió entre les diferents disciplines de l’art en i per al medi cinematogràfic. La democratització del cinema, i especi· alment del món del curtmetratge, ha fet que s’estableixin uns cànons en quant a com es fa i com es consumeix el cinema, que són cada vegada més homogenis i rígids. Al meu entendre, el curtmetratge hauria de ser una parcel·la lliure, un espai d’art i assaig del cinema d’un país. D’aquesta opinió neix The One Project, un projecte de cooperació entre productores i un festival d’arts escèniques, però sobretot amb artistes reconeguts internacional· ment en els diversos àmbits de creació escènica. Per això, The One Project és el NANOUK FILMS Els creadors diuen… marc ideal per a aquesta humil i alhora ambiciosa proposta cinematogràfica. Restos de cosas, neix de l’afecte perso· nal però sobretot de l’admiració profes· sional i fascinació per algunes de les creacions que ha realitzat Xavier Bobés com són Insomni, Coses que no s’obliden fàcilment, Primer Àlbum (Amb el col· lectiu EL SOLAR) o Monstres. En un món artístic que sembla empetitit i precari, ell aconsegueix brillar i connectar amb el que hi ha més endins. 

                                                                                                                                                                                                          Salvador Sunyer Vidal

OCULTAR CONTINGUT

Sobre el creador

L’univers particular i d’objectes una veu imprescindible de l’escena contemporània.
Actor/manipulador i creador escènic. Es defineix com a autodidacta. Apassionat de la poètica dels objectes, investiga des de fa quinze anys amb tot tipus d’objectes quotidians. Col·labora amb altres creadors com a intèrpret i com a manipulador. Aprofundeix en la recerca del contingut simbòlic/teatral dels objectes i de tot allò aparentment banal mitjançant la creació, l’assaig i la docència.
L’any 2015 estrena l’espectacle Cosas que se olvidan fácilmente al Festival Grec. Ha rebut el Premi de la Crítica de Barcelona Noves Tendències 2015, el premi al millor espectacle al BeFestival 2016 de Birmingham i el Premi Butaca en la categoria d’Altres Disciplines 2016.
També al 2015 crea, juntament amb Jomi Oligor i Shaday Larios, el col·lectiu de teatre d’objectes documental El Solar, creant Primer Álbum per a Temporada Alta 2016.

Trajectòria

L’any 2003 crea la companyia de teatre d’objectes – visual PLAYGROUND, amb la qual ha escrit, dirigit i interpretat aquests sis espectacles:
2003: El cap als núvols. Becat pel Krtu 2003. Premi FAD Sebastià Gasch 2005-2006 com la millor aportació de l’any. Estrenat a AreaTangent el 2004.
2005: Duet. Estrenat al Festival Escena Abierta de Burgos el 2006.
2006: El rei de la Soledat. 6è Premi de Projectes d’Arts Escèniques Lleida 2005. Estrenat al Festival Neo de Barcelona el 2006 i al Centre Cultural la Mercè de Girona el 2007.
2008: A taula. Espectacle estrenat al Teatre Lliure i al Teatre Die Schaubude, Berlín.
2010: Insomni. Espectacle estrenat al Festival Temporada Alta 2011.
2012: Monstres. Espectacle estrenat al Festival MIMA de Mirepoix (França), al Festival TNT de Terrassa, al Festival BAD de Bilbao i al Festival Temporada Alta de Girona 2014.

OCULTAR CONTINGUT