Programació a distància: com funciona?
Instruccions, recomanacions i respostes
Accés
—L’enllaç que dóna accés als continguts apareix al correu de confirmació de compra de l’espectacle. Si no l’has rebut, revisa el correu brossa.
—Cada compra va associada a un correu electrònic i permet reproduir l’espectacle en un sol dispositiu a la vegada. Si es vol canviar de dispositiu, es recomana tancar el primer dispositiu, esperar un mínim de deu segons i acreditar-se al segon dispositiu. El Catàleg disposa de l’opció sortir per desacreditar-se de la sessió: és important utilitzar-la si es vol canviar de dispositiu.
—Cada entrada és personal i intransferible. Des del festival, no ens responsabilitzem dels problemes que puguin sorgir si es comparteix l’enllaç, ja que el sistema podria bloquejar-ne l’accés.
Dispositius compatibles
—Garantim la correcta reproducció en els següents dispositius:
Windows PC (actualitzat)
Apple Mac (actualitzat)
Linux (actualitzat)
Tauletes Android i iPad (actualitzades)
Telèfons mòbils Android i iPhone (actualitzats)
Smart TV mitjançant els programes d’exportació de vídeo Airplay (Apple) i ChromeCast (Android)
Entenem per actualitzats aquells dispositius que encara reben suport per part del fabricant del sistema operatiu. No podem garantir el correcte funcionament en consoles de videojocs, navegadors integrats en televisors, ebooks, navegadors de cotxe amb internet, iPods i dispositius emuladors de smartTV.
Connexió
—És important que, en el cas d’espectacles en directe, et connectis una estona abans de l’inici per comprovar que disposes d’una bona connexió i que tot funciona correctament.
—Es recomana visualitzar els espectacles des d’una ubicació que disposi d’una bona connexió de dades, com la que ens aporta la fibra òptica. A ser possible, mitjançant cable de xarxa. En el cas de fer-ho mitjançant senyal wifi, és recomanable ser a prop del router.
—Si s’utilitzen connexions 4G/3G de telefonia, radiobanda o wifis municipals, cal assegurar-se de tenir la màxima cobertura, ja que el vídeo en streaming és molt sensible als talls de senyal.
Reproducció
—Els vídeos disponibles es poden reproduir tantes vegades com es vulgui durant el període de disponibilitat de cada espectacle, que està indicat a la pàgina web del festival.
—En el cas d’esdeveniments que s’emeten en directe, hi ha disponible l’opció late start, que permet veure l’espectacle des del principi si t’incorpores un cop ja ha començat.
—No es poden descarregar els continguts per reproduir-los sense connexió, només es poden visualitzar en línia.
Espectacles a través de Zoom
—Només es poden reproduir des d’aquells dispositius compatibles amb l’aplicació Zoom (normalment Windows PC, Apple Mac, tauletes i mòbils que disposen de la seva aplicació oficial).
—Es recomana tenir instal·lada l’aplicació Zoom al dispositiu on visualitzarem l’obra prèviament. Durant la instal·lació, cal parar atenció si l’equip ens demana permisos per poder accedir al micròfon i a la càmera per respondre afirmativament; en cas contrari, quedaran bloquejats i no es podrà participar a l’espectacle.
—Si el dispositiu no disposa d’un bon sistema de so, es recomana connectar-hi uns altaveus amplificadors o uns auriculars per a ús individual per tal de gaudir plenament de l’àudio de la obra.
—Seguint les instruccions de la cap de sala virtual, es recomana posar la modalitat vista del parlant per poder veure correctament l’espectacle.

T’ha quedat algun dubte?
Per qualsevol altre dubte, pots contactar amb nosaltres a través del correu electrònic taquilla@bito.pro i respondrem en un màxim de 72 hores. També pots trucar de dilluns a divendres no festius, en horari de 12 a 15 h, al 972 402 004.